Mustaschvax används för att styla, samla och skydda mustaschen.
Mustaschvax är särskilt populärt bland personer som har stora mustascher, eftersom de kan behöva ta kontroll över mustaschen för att hindra den från att hamna ivägen för mat, dryck, mm. Mustaschvax används också av personer som vill kunna forma sin mustasch av estetiska skäl – se till exempel bilder på konstnären Salvador Dalí och hans dramatiskt uppåtsvängda mustasch.
När man börjar använda sig av mustaschvax kan mustaschen göra motstånd, och det kan ta en tid innan den vänjer sig vid hur man vill att den ska ligga.
Om du är bekant med skäggvax så vet du att det kommer i flera olika varianter med olika stadga. Vad gäller mustaschvax är oftast ett vax med förhållandevis hög stadga, eftersom det är vanligt att mustaschbärare vill ha stor kontroll över mustaschen. Det finns dock även mustaschvax i handeln som ger låg eller medelstark stadga. Kontrollera alltid innan köpet för att undvika att få en produkt som inte passar dina behov. Nivåerna brukar anges som lätt, medium, fast och extra fast.
Generellt sett brukar jag rekommendera lätt eller medium för korta mustascher, och fast eller extra fast för längre mustascher. Extra fast passar bäst om man vill skulptera mustaschen så att den pekar uppåt eller smalnar av rejält, och exta fast är också mer motståndskraftigt mot fukt, väta och blåst.
Välj en mustaschvaxfärg som är så nära din mustaschfärg som möjligt. Man kan behöva prova på lite olika nyanser för att hitta den som gör mustaschen vackrast, särskilt om man har välsignats med en mustasch som naturligt innehåller flera olika färger och nyanser.
Det finns många olika distinka dofter att välja mellan, plus mustaschvax som är framtaget för att lukta så lite som möjligt. Föredelen med mustaschvax som inte doftar är att man slipper drabbas av konstiga doftkrockar om man använder sig av andra skönhets- och hygienprodukter som också doftar.
Den exakta ingredienslistan varierar mellan de olika tillverkarna, men det är mycket vanligt att mustaschvax innehåller bivax eftersom det ger bra stadga. Det är vanligt att man blandar bivaxet med fetter, som kan komma från växter eller djur, eller vara petroleumprodukter. Vaselin är ett exempel på en petroleumprodukt som ingår i många mustaschvaxer, lanolin är ett fett som utvinns ur fårens ull, och kokosolja, sheasmör och mangosmör är alla produkter från växtvärlden.
Andre exempel på ingredienser som förekommer i många mustaschvaxer:
Eftersom variationen är så stor på marknaden för mustaschvax är det viktigt att verkligen läsa ingredienslistan innan man köper något så att man vet vad det är man kommer att smörja in sin mustasch med.
De flesta mustaschvaxer i handeln är inte veganska eftersom de innehåller bivax, men det finns undantag. Om du inte kan hitta veganskt mustaschvax i någon av dina lokal butiker kan du beställa det online.
Karnaubavax ingår i många veganska mustaschvaxer. Det utvinns från bladen på palmen Copernicia prunifera, och är även känt under namnen palmvax och brasilienvax. E-numret för karnaubavax är E903.
Karnaubavax är ett mycket stark vegetabiliskt vax som är mycket vattenavvisande och inte härsknar.
Min rekommendation är att du låter din mustasch växa ut till önskat omfång innan du börjar vaxa den, även om det tar två månader eller mer. På så vis får du chans att bekanta dig med hur din mustasch uppträder ovaxad, och se vilka tendenser din naturliga mustasch har. Det är enklare att jobba med sin naturliga behåring än mot den när det gäller att forma sin mustasch.
Hur mycket vax som är lämpligt för en mustasch påverkas av många olika faktorer, inklusive vilket vax man använder, vilken karaktär mustaschen har och vad man vill uppnå. Mitt tips är att du börjar med en liten mängd och sedan applicerar mer om det finns behov av det. Då kommer du så småningom fram till en punkt som är ideal. Detta är visserligen en smula tidskrävande, men att börja med att vräka på massor av vax och sedan försöka få bort en del av det är ännu krångligare.
Ja, det ska du. Det kan kännas frestande att låta det sitta i när man äntligen fått till den perfekta formen på mustaschen, men det är inte att rekommendera. Sätter du i vax på morgonen bör du ta bort det på kvällen; gärna ganska tidigt på kvällen så att skägg och hud kan börja andas utan vaxhinnan.
Jag rekommenderar inte att man använder sig av mustaschvax dygnet runt, eftersom det kan orsaka hudirritation. I vissa undantagsfall kommer det förstås att inträffa tillfället där man behöver ha en perfekt mustasch både under dagen och långt in på kvällen, men då bör man kompensera genom att låta huden vila och andas utan vax dagen efter.
Använd varmt vatten för att värma upp vaxet så att det rinner bort från mustaschen. Ibland kan man även behöva använda sig av tvål eller ett oljebaserat rengöringsmedel. Fett löser fett, så olja kan användas för att lösa upp fettet i mustaschvax.
Det är viktigt att sköja ordentligt så att alla vaxrester spolas bort och inte ligger kvar i mustaschen eller på huden.
Tips! Jag har en dedikerad rakborste som jag applicerar olja på och använder för att massera mustaschen så att vaxet löses upp. Därefter kan vaxet enkelt sköjas bort med varmt vatten.
Efter rengöringen applicerar jag skäggolja för att återfukta hud och skägghår.